Comeback_sports_logo
LinkedIn Instagram

Joey Alders NL als leider van het kampioenschap naar de finale van het F3 Asian Championship

17-02-2020

Afgelopen weekend ging Joey Alders met 48 punten voorsprong in het kampioenschap naar het Sepang Circuit in Malaysia. “Het doel voor dit weekend was duidelijk: punten halen! Het blijft een technische sport en dat werd ook dit raceweekend duidelijk’’ aldus Alders. Alders moest wel toezien hoe zijn naaste concurrent Jack Doohan met drie overwinningen uit evenzovele races een flink stuk inliep. De teleurstelling is ondanks twee tweede plaatsen groot, gaf Joey toe. ‘’Nu is de focus volledig op de finale van volgende week in Buriram’’.

Joey vertelt dat hij in de eerste kwalificatie goed het ritme te pakken had en zich erg zelfverzekerd voelde. “Nadat ik mijn rondetijd had neergezet had ik het gevoel dat ik alles eruit had gehaald wat er te halen viel. Later hoorde ik op de boardradio dat ik P7 stond en 1.2 seconde te kort kwam’’. In de 2e kwalificatie (direct na Q1) besloten we geen risico’s te nemen. “Gewoon een tweede set banden eronder en gaan’’. In de push ronde kopieerde Joey precies zijn ronde van Q1, alleen nu hadden ze een sterke P3 kwalificatie in de pocket. Van de organisatie kregen ze alleen twee sets banden toegewezen. Joey merkte op dat één set veel minder van kwaliteit was.

Tijdens de eerste race viel er een typische Maleisische regenbui op het circuit van Sepang. Gelukkig hoefde Joey zich niet druk te maken over de slicks en racen ze op regenbanden (full wets) vanaf P7. Na de start had Alders meteen twee plekken gescoord. ‘’Ik was veel sterker in de remzones vergeleken met de rest en pakte daar mijn voordeel uit’’. Na twee uitrem acties op Ukyo Sasahara en Jamie Chadwick lag Joey na vier rondes 3e met een gat van vier seconde naar Nikita Mazepin. Drie rondes later wist Joey het gat te dichten, Nikita te passeren en de tweede positie te pakken. Ondertussen was Jack Doohan al acht seconde weggereden. Helaas was de race korter dan normaal, hierdoor finishte Alders uiteindelijk twee seconde achter Jack. Joey zette in deze race de snelste rondetijd neer.

Door de snelste rondetijd in race 1 mocht Joey de race 2 vanaf de Pole Position starten. Na een spectaculaire start wist hij de eerste vier ronden aan de leiding te blijven. Toch lukte het net niet om weg te rijden van Doohan. De achterkant van zijn auto werd snel extreem onstabiel waardoor hij begon te glijden op zijn achterbanden. “Ik zag in mijn spiegel dat de stukken rubber van mijn linker achterband eraf vlogen. Elke ronde begon ik steeds meer te glijden’’.

Joey had achteraf gelijk over de toegewezen banden. Door de wisselende weersomstandigheden is er in de hectiek gekozen voor een set banden die ze ook hadden gebruikt in Q1. Na vijf ronden was er niets meer van over van zijn banden en zijn er helaas onnodig cruciale punten verloren voor het kampioenschap.

De derde race werd gestart vanaf P3, na een perfecte start wist Joey meteen P2 te pakken. Daarna gaf Joey alles om Jach Doohan in te halen. Helaas reedt hij identiek als Doohan waardoor hij niet kon aanvallen. Nauwelijks slijtage aan de banden was tijdens de warmere en zwaardere omstandigheden het bewijs van de kwalitatief slechtere set banden in race 2. ‘’We leiden nog steeds het kampioenschap met 15 punten, ondanks de twee tweede plaatsen, is de teleurstelling groot. Lets focus op Buriram 22-23 februari en Unleash The beast’’!