Comeback_sports_logo
LinkedIn Instagram

Blog

Sandra Boerma: van topsport carrière naar commercieel manager

1 november 2018

“VOL TRANEN EN MET EEN HELE BREDE LACH NAMEN WIJ DAN OOK TROTS DE MEDAILLE AAN”

Commercieel manager en ex-topsporter Sandra Boerma is meegekomen vanuit Nesq en voegt zich aan het Comeback Business & Sports team. Wij willen haar aan u voorstellen door deze persoonlijke blog met een boodschap. Haar mentaliteit en ervaringen hebben geleid tot o.a. vijf keer goud op het NK en een bronzen medaille op de Wereld Kampioenschappen. Ben jij benieuwd naar haar verhaal en welke lessen je leert binnen de topsport? Lees dan hier de blog…

Formatiedansen, het wordt gezien als een sport, kunst en show in één. Het is een danssport waarbij er een show gecreëerd wordt met acht dansparen. Een show met de mooiste glitterjurken, meiden met een eindeloze lach, elegante heren en een team wat er zo gelijk mogelijk moet uitzien op een uitgetraind thema, met muziek en choreografie. Wanneer een hoog niveau van synchronisatie bereikt wordt, is dit magisch om te bekijken. Bij deze sport komen eigenschappen als teamspirit en samenwerken, gezamenlijk doelen stellen, resultaatgerichtheid en ijzeren discipline, waarbij je jezelf maximaal wil verbeteren, altijd naar boven. Eigenschappen die bij het teamproces in het bedrijfsleven ook toepasbaar zijn. Juist wanneer teams gezamenlijk streven naar de hoogst haalbare doelen.

Het begon allemaal zo’n tien jaar geleden toen mij gevraagd werd mee te dansen in een dansgroep voor shows en optredens. De dansgroep werd al snel omgezet in het Step in Time formatieteam dat zich opmaakte voor haar eerste Nederlands Kampioenschap. In het begin draaide het voornamelijk om de teamspirit en het samenwerken, gecombineerd met veel passie. Twee jaar later mochten wij naar het Europees Kampioenschap en het Wereld Kampioenschap. Na het live zien van de kampioenen, ging de vlam in het team echt aan en dat betekende harder trainen, beter worden en nieuwe doelen. Natuurlijk onder begeleiding van onze trainer die een geboren people manager was. Hij wist op de juiste momenten ons uit te dagen, ons samen te brengen en de koppen de juiste kant op krijgen.

Toen wij na een paar jaar het doel stelden om Nederlands Kampioen te worden, veranderde de sfeer in het team. Met een ijzeren discipline wisten wij elkaar elke training te overtuigen dat het ons dit keer ging lukken. Per training moesten wij onszelf beoordelen, wat een stijgende lijn naar het NK moest zijn. Op de dag van het NK was er een spiegel gemaakt met een lijst “Jij bent Kampioen” waar iedereen in moest kijken en dit tegen zichzelf moest zeggen. Met het idee, wanneer je er zelf van overtuigd bent, je dit kan overbrengen naar het publiek en de jury. Wij hadden nog nooit zo goed als team gedanst, maar helaas voor ons koos de jury voor een ander team. Dit was even balen, maar het proces voorafgaand was zo sterk, dat wij wisten dat het ons zou gaan lukken. En ja, het jaar erna was het zover, wij waren Nederlands Kampioen! Het gevoel dat dit ons eindelijk was gelukt was echt geweldig.

Het moment dat wij voor de eerste keer een finale plek haalden op het Wereld Kampioenschap was het proces voorafgaand iets anders. Wij waren nog net zo gedreven, trainden als een echt team, maar gingen die keer naar het Wereld Kampioenschap met het doel om het hoogst haalbare te behalen zonder een eindplek in zicht. Die dag was magisch. Na de voorronde schoot de adrenaline door ons heen en liepen wij met de trainer naar buiten. Gezamenlijk deden wij een yel, en schreeuwden wij naar de hemel “Finale” en dat was gelukt!

Na zeven fantastische jaren besloot Step in Time te stoppen en aangezien een aantal van ons daar nog niet klaar voor waren, besloten wij te gaan dansen bij onze concurrent, Dance Impression. Hier heb ik mijzelf opnieuw moeten verbeteren en bewijzen. Waar wij in het eerste team samen groeiden en ons vooral richtten op show en gelijkheid, meteen ook mijn sterke punten, richtte dit team zich in het begin op techniek, mijn ontwikkelpunt. Ik besloot dat ik in de opstelling wilde staan en dat betekende dat ik hard aan de bak moest.

Met Dance Impression behaalden wij uiteindelijk een derde plek op het Wereld Kampioenschap, een moment dat ik nooit meer ga vergeten. Vol spanning stonden wij te kijken naar het team wat het verschil zou maken of wij brons zouden halen of vierde zouden worden. Het moment dat wij wonnen (want brons voelt echt als goud), sprongen wij met zijn alle een gat in de lucht. Zo ongelofelijk blij als wij waren dat wij dit mochten ervaren na al die jaren hard trainen. Vol tranen en met een hele brede lach namen wij dan ook trots de medaille aan. Wij wonnen die dag door een trainer met een heel duidelijk doel, een choreografie en muziek met een hele duidelijke boodschap. Een bijna zelfsturend en ervaren team waarbij iedereen zichzelf de maanden voorafgaand bleef ontwikkelen en waarbij wij als team op het juiste moment wisten te pieken.

In het team moet je altijd bereid zijn jezelf te verbeteren en elke wedstrijd en training moet je het maximale laten zien. Op de wedstrijden breng je de boodschap van de show zo goed en gelijk mogelijk over met een maximale uitstraling. Wanneer iedereen in die flow zit, verhoogt dat het groepsgevoel meteen. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid goed te presteren, gezond en fit te blijven, ondanks dat je het maximale van jezelf vraagt. Wanneer je niet het maximale geeft, heeft dit invloed op de rest van het team. Ook moet je het team boven jezelf kunnen plaatsen. Natuurlijk is dit niet altijd makkelijk en heb ik ook momenten gekend dat ik dit moeilijk vond, maar de trainer wilt uiteindelijk het team dat de meeste kans heeft om te winnen.

Na in totaal tien jaar, stopte mijn dansavontuur afgelopen januari. Het tofste aan deze tijd was de groei die ik in twee teams heb mogen meemaken met dansers die allemaal een sterk en eigen karakter hebben en elke keer bereid waren om samen te strijden voor één doel en één taak. Het is een bijna onbeschrijfbaar proces en die momenten waarop je op zo’n niveau samenwerkt, doelen haalt en de adrenaline voelt wanneer je voor duizenden mensen mag optreden in o.a. Rusland, Taiwan en Hongarije, zijn de momenten die ik voor altijd meeneem.

Nu stort ik mij volledig op mijn nieuwe uitdaging, namelijk mijn functie als commercieel manager bij Comeback Business & Sport. Hier ondersteun ik ondernemers in het behalen van haar maximale bedrijfspresentaties door het inzetten van de juiste marketingtools.