Comeback_sports_logo
LinkedIn Instagram

Blog

Whoever finishes first, We'll call her the Ironman

9 augustus 2018

WHOEVER FINISHES FIRST, WE’LL CALL HER THE IRONMAN

Afgelopen weekend was de stad Maastricht voor de vierde keer de host van een van de grootste internationale sportwedstrijden: De Ironman triathlon. 1500 triatleten sprongen op zondagochtend het water in om vervolgens 3,8 km te zwemmen, 180 km te fietsen en 42.2 km hard te lopen. Dat terwijl de temperatuur 28 graden was. Respect! Comeback was bij dit event en kreeg een exclusief kijkje achter de schermen. 

De Ironman is ontstaan in Hawaï, waar een discussie ontstond welke atleten nou het sterkst waren: de zwemmers, fietsers of renners. Ze besloten deze drie te combineren tijdens een extreme beproeving op het eiland: Hawaiian Iron Man Triathlon. “Whoever finishes first, We’ll call him the Ironman”. Dat was in 1978. Nu, 40 jaar later, wordt de Ironman wereldwijd gehouden en vinden de Wereld kampioenschappen nog steeds plaats in Hawaii.

Sinds 2015 vindt de Ironman ook jaarlijks in Nederland plaats, in de maand juli of augustus in Maastricht. Het gaat hierbij om een hele triathlon. Ook dit jaar stond Maastricht weer vijf dagen lang in het teken van de Ironman. Donderdag startte de inschrijvingen (van de Night Run en IRONKIDS), vrijdag werd gestart met de Night Run en op zaterdag mochten de kinderen starten met de IRONKIDS. Op zondag startten de vrouwelijke PRO-atleten en de mannelijke atleten. De laatste dag stond in het teken van de prijsuitreiking en de vrijwilligers party.

Wij van Comeback waren uitgenodigd om op zondag bij het evenement te zijn. Hier kregen wij een uniek kijkje achter de schermen. Tijdens de exclusieve tour bezochten wij o.a. de hotspots, wisselzones en het controlecentrum. Hier werd al snel duidelijk dat de Ironman een sterk merk is, waar een gestroomlijnde organisatie achter zit. Vanaf het moment dat de atleten vertrekken, tot het moment dat iedereen in gefinisht en de nazorg. Overal is aan gedacht. Het is niet alleen een spektakel voor de renners zelf, maar ook voor het publiek. Familie, fans en nieuwsgierige toeristen staan langs de kant om de triatleten aan te moedigen. Je ziet dat iedereen écht respect heeft voor de deelnemers, die allemaal een eigen verhaal hebben. Een triatlon lopen doe je namelijk niet zomaar, dat vergt enorm veel van een atleet en zijn omgeving. Een triatleet traint namelijk gemiddeld 20 uur per week, volgt een speciaal voedingsschema en moet voldoende rust hebben. Een totale verandering van een levensstijl dus!

Voor de stad Maastricht is de Ironman een prachtig evenement, dat Nederland wereldwijd op de kaart zet. De stad in bekleed met vlaggen en spandoeken en er is een Ironvillage gebouwd waar alle sponsoren een stand hebben. Een mooie gelegenheid voor sponsoren om hun merkbekendheid te vergroten. Vanuit ons oogpunt zijn er nog veel meer mogelijkheden om de sponsorships te activeren. Een event biedt een merk namelijk de kans om dichtbij de doelgroep te komen en interactie te zoeken met deze groep. Hoorn heeft al de wens uitgesproken om Ironman naar West-Friesland te halen en wij zien kansen om dit een enorm succes te maken.

Na de tour mochten wij plaatsnemen in de VIP lounge. Op deze plek, naast de finish van de Ironman, had je een mooi overzicht van de wedstrijd via de livestream. Partners, betrokkenen en familie van deelnemers kwamen hier samen om de atleten te zien finishen. Wat een beleving is dat! Els Visser bereikte als eerste PRO-atleet de finishlijn en verdiende hierbij voor de eerste keer de IRONMAN titel. De 28-jarige arts uit Utrecht finishte na 9 uur en 31 minuten. Een enorme comeback, nadat ze vier jaar eerder nog in een schipbreuk terecht kwam en deze maar net overleefde. Ze kan het zelf nog amper geloven en noemt haar overwinning ‘’Bizar’’.

    

Al met al een zeer geslaagde dag met unieke insights, goede indrukken van de potentie in Hoorn en een spetterende finish!