Comeback_sports_logo
LinkedIn Instagram

PERSBERICHT

Inline skate Marathon Amsterdam naar 2021

16 april 2020

In navolging van vele sportevenementen heeft de organisatie besloten om de eerste editie een jaar op te schuiven.

Net voorbij de GO/ NO GO
Initiatiefnemer Guus Heijnen had al jaren een droom om een groot skeeler evenement in zijn eigen stad op poten te zetten. Hij betrok de KNSB en de gemeente er al in een vroeg stadium bij en even leek het erop dat al in 2019 een eerste editie kon worden uitgeschreven. Helaas kon er niet tijdig meer een vergunning worden aangevraagd.

In oktober 2019 sloot hij Comeback Sports aan, een enthousiast sportmarketingbureau dat ook de IIRONMAN Triatlon in Hoorn commercieel faciliteert. De vergunningaanvraag werd ingezet en half maart waren alle partijen het eens: Het evenement moest er komen!

Heijnen: “De vergadering die we hadden op 12 maart gaf mij het gevoel dat het erdoor was. Alle partijen gaven groen licht. Ik kon het op de fiets van het gemeentehuis terug naar huis niet laten om even mijn armen de lucht in te steken als teken van overwinning. Helaas moeten we nu realistisch zijn en het uitstellen. Ik lees de kranten en mijn vrouw werkt als arts in het ziekenhuis dus ik hoor ook hoe het van die kant allemaal zit. Dit kan echt nog wel een tijdje duren.

Dubbele onzekerheid
De afgelopen weken geraakte de hele (sport) wereld in de ban van de Covid-19 pandemie. Alles stond op losse schroeven. In overleg met alle partijen is besloten om geen dubbel risico te nemen in 2020. Stefan Kraft van Ermel (eigenaar Comeback Sports): ”Wij investeren vrij fors om een mooi professioneel event neer te zetten dat op termijn vergelijkbaar moet zijn met de marathon van Berlijn of Parijs. Dat is een risico dat wij bereid zijn te nemen omdat we geloven in de ideeën van Heijnen en grote steun voelen bij de bond en gemeente. Het dubbele risico dat het niet door kan gaan vanwege externe invloeden zoals de ‘intelligente lock down’ waar we in zitten maakt het voor ons een onverantwoord risico. Dat betreuren we oprecht en daarom zetten we het voor 2021 direct op de agenda en zullen daarvoor al dit jaar een organisatie gaan inrichten.”

Lange adem
Het betreft een lange afstand voor de deelnemers maar ook voor dit soort processen moet je een lange adem hebben realiseert Marcel Scheperkamp (disciplinemanager inline skaten KNSB) zich terdege. “We zijn in de breedte bezig met het ontwikkelen van de inline sport in Nederland. Dit evenement past daar perfect bij. Iets waar veel mensen, zowel top als recreatieve sporters, naartoe kunnen werken. Het geeft de sport in Nederland een smoel en geeft ook internationale mogelijkheden voor bijvoorbeeld een etappe voor de world inline cup. Wij hebben ons vanaf het begin coöperatief opgesteld (voorganger Arjan Smit in 2019) en zijn nauw betrokken bij de belangrijke beslissingen zoals het parkoers. Wij kijken als bond natuurlijk naar de lange termijn en daarin is het uitstellen geen hele grote ramp. We hopen uiteraard wel dat het ‘momentum’ blijft. Dat wil zeggen: dat de betrokken personen en organisaties dit volgend jaar nog steeds net zo graag willen en kunnen. Dat wij dit willen staat als een paal boven water.

Grootstedelijk
Essentieel om succesvol inline marathon te organiseren is de locatie waar het moet gaan plaatshebben. Heijnen zocht een paar jaar aan het optimale rondje en kwam uiteindelijk moet het voorstel om een 5 km circuit uit te zetten in oud-noord, het deel van Amsterdam aan de noordelijke ij-oever. Heijnen: “De binnenstad leent zich niet goed voor dit type evenement. Denk daarbij aan trambanen, megadruk verkeer, sterk wisselende ondergronden, werkzaamheden en de concurrentie met ongeveer vierhonderd festivals en evenementen elk jaar. Je moet dus flink je best doen om daartussen te komen als dat überhaupt een ambitie moet zijn. Amsterdam Noord is namelijk een erg leuk stadsdeel en volop in ontwikkeling met nieuwe cafés en restaurants, er werken veel ondernemers en creatieveling, de wegen zijn beter geschikt voor een skeelerevenement en er is veel minder druk op de openbare ruimte. Bovendien is het bijzonder goed bereikbaar met de nieuwe Metroverbinding (1 minuut vanaf Amsterdam CS) en de pontjes die dag en nacht gaan. Ik trof bovendien bij het stadsdeelkantoor van alleen maar enthousiaste reacties.

Carla Korver sportmakelaar voor de gemeente in Amsterdam Noord zag direct de meerwaarde voor haar stadsdeel. “Amsterdam Noord is een stadsdeel met vele gezichten. Wij proberen met man en macht de negatieve effecten van bijvoorbeeld armoede en segregatie tegen te gaan. Er zijn veel wijken met sociale problematiek. Guus gaf bij onze eerste meeting een presentatie met een schets van het evenement en nam daarin direct deze taken mee in wat een evenement kan betekenen voor de omgeving. Het betrekken van scholen, organiseren van clinics, en lage inschrijfkosten voor kinderen als voorbeelden daarvan. Het was duidelijk dat hij er behoorlijk over had nagedacht en daarom wilde ik het steunen met alle middelen die we hebben. Het is ongelofelijk jammer dat we door de Corona crisis dit soort initiatieven zien sneuvelen. Niet alleen voor de primaire doelgroep maar juist ook voor de mensen die het al wat lastiger hebben. Veel kinderen zitten al te veel binnen maar nu helemaal. Het verbindende en activerende wat dit evenement wil bewerkstelligen is dan juist zo welkom. Maar wij zijn het uiteraard helemaal eens met het besluit om het een jaar op te schuiven. Ook dan doen wij weer mee.

Local hero
Bart van der Vlugt zat jaren in de topdivisie marathonploeg waarvan Heijnen oprichter en manager was Team Port of Amsterdam/ SKITS. Hij trainde veel in en om Amsterdam reed elk jaar veel skeelerkoersen maar zag met lede ogen aan dat het de kalender elk jaar iets kleiner werd. “Steeds meer rijders kozen daarom ook om te gaan wielrennen in de zomer terwijl mijn hart vooral bij het schaatsen en skeeleren ligt. Toen Guus me appte dat het er in Amsterdam ook een koers zou komen werd ik gelijk enthousiast. Dat is toch gaaf! Ook omdat er bijvoorbeeld mensen van de vereniging mee kunnen doen met de toerversie. Echt wel iets om met stip in je agenda te noteren. Maar ja, hopelijk dan maar volgend jaar. Ik ben erbij hoor, geen twijfel.

Wanneer de Amsterdam inline Marathon komend jaar precies op de kalender zal verschijnen, is nog niet besloten. Dit jaar zou het op 30 augustus zijn geweest.